AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Ahmed Marcouch wil óók naar de Tweede Kamer

Ahmed Marcouch, de oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en gemeenteraadslid in Amsterdam, heeft zich kandidaat gesteld voor een plek op kieslijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft hij woensdag 17 maart j.l. laten weten.

Marcouch wil een eventuele plek in de Tweede Kamer combineren met zijn lidmaatschap van de Amsterdamse gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was hij eigenlijk lijstduwer van de PvdA, maar hij kreeg zo veel voorkeursstemmen (maar liefst twaalfduizend) dat hij in de raad belandde. Van de sociaaldemocraten kreeg alleen lijsttrekker Lodewijk Asscher meer stemmen.

De PvdA’er zegt dat hij ,,fulltime politicus’’ wil zijn, ,,met een dubbel mandaat voor zowel Kamerlid als raadslid’’. Raadsleden zijn parttime actief.

Marcouch maakte de afgelopen jaren naam met een harde aanpak van overlast en criminaliteit in Amsterdam-Slotervaart. Daarbij werkte hij samen met inmiddels ex-burgemeester Job Cohen, de beoogd lijsttrekker van de PvdA. ,,Wat Job Cohen en ik bereikt hebben in Slotervaart, zie ik graag gebeuren in alle wijken die worstelen met criminaliteit, overlast, verloedering en verwaarlozing. Het komt er nu op aan voor Nederland. De PvdA heeft zichzelf de opdracht opgelegd de lokale problemen verbinden met de landelijke politiek.’’

Hij liet woensdag direct al weten een uitsproken mening te hebben over hoe de PvdA het beste de strijd met de PVV van Geert Wilders kan aangaan. Daarbij moeten geen verbale gevechten of de imagoverbetering van allochtonen centraal staan. ,,Autochtone Nederlanders hebben over het algemeen niets tegen allochtone Nederlanders die het goed doen, ook de meeste PVV-aanhangers niet. Zij kunnen de criminaliteit, overlast en verloedering niet langer aanzien. Wat wij moeten doen, is die problemen bestrijden.’’

Verder liet hij weten te willen vechten ,,voor goed onderwijs, fatsoenlijk wonen en fair betaald werk'’. Ook vindt hij dat alle medewerkers van instellingen die met jongeren te maken hebben, weer moeten gaan doen waar ze het beste in zijn, en zich niet allemaal ,,als welzijnswerkers’’ moeten gedragen. Zo moet de politie criminelen proberen op te sporen en moeten jongerenwerkers jongeren begeleiden.