AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Ahmed Marcouch blogt: Hulde voor Meubileringscollege, maar klachtenregen uit ROC Eindhoven...

Maandag 1 maart bezoek ik om 11 uur het Hout- en Meubileringscollege (HMC), samen met Staf Depla, die in de Tweede Kamer voor de PvdA het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in zijn pakket heeft. Deze vakschool in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) met leerlingen uit heel Amsterdam functioneert goed, meldt directeur Heleen van Baarsen. De redenen die zij noemt vind ik zeer plausibel: de school biedt méér lesuren dan de minimale norm van 850 per jaar en bovendien maakt haar college geen deel uit van een gefuseerd ROC.

Recent nodigden studenten uit Eindhoven mij uit voor een bezoek aan hun ROC. Klachten, klachten, klachten! Ik sprak honderd studenten en in hun klachtenregen zit als refrein: zij krijgen Nederlands noch Engels en kunnen daardoor niet afstuderen. En de studenten blijken geen idee te hebben waar zij terecht kunnen met hun klachten.

Het antwoord hoort natuurlijk te zijn: bij de Onderwijsinspectie. Want lesuitval is geen individuele klacht van een individuele student, een ROC zou die niet zonder ruchtbaarheid in eigen huis moeten willen oplossen. Lesuitval is een fundamenteel probleem dat juist de Onderwijsinspectie kan oplossen.

Daarom spoor ik de studentenvakbond JOB aan langs alle ROC's te trekken en de Onderwijsinspectie te gaan informeren over wat zij overal aantreffen. Als het JOB standaardklachten opstelt waar studenten gebruik van kunnen maken, gaat dat helpen om de klachtenregen te mobiliseren.

Waarom ik er zo op hamer, is dat juist in probleemwijken het onderwijs de enige uitweg is uit de misère. Terwijl ik het pad naar criminaliteit en overlast onbegaanbaar maak, hoort het onderwijs ruim baan te bieden voor lessen en niet de chaos die ik aantref. Het moet echt beter en de studenten moeten dat eisen.

Ahmed Marcouch