AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Vrijdagavond 24 augustus speelde het vrouwenteam van Ajax hun eerste competitiewedstrijd tegen Heerenveen

Vrijdagvaond 24 augustus 2012 speelde het vrouwenteam van Ajax hun eerste competitiewedstrijd tegen Heerenveen. Een grote overwinning voor het vrouwenvoetbal. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kunnen vrouwen meedoen in het betaald voetbal bij Ajax. Dat werd wel eens tijd. Ik weet nog dat bij mij in de straat een meisje woonde dat ontzettend goed kon voetballen en altijd met de jongens meedeed. Haar hele voetbalteam had zich opgegeven voor de talentenscoutdag bij Ajax, want wat is er mooier dan voor een profvoetbalclub te spelen. De dag was alleen voor jongens. Ze schreef zicht toch in met alleen haar voorletter en haar achternaam en werd uitgenodigd. Eenmaal daar lieten ze haar toch maar meedoen. Ze speelde alle jongens er met gemak uit. ‘Was je maar een jongen, dan waren we nu heel blij met je geweest’, kreeg ze toen te horen. Dit is al 20 jaar geleden. Voor haar veel te laat, maar misschien kunnen haar dochter en haar vriendinnen nu meedoen aan de talentenscout van Ajax.

De eerste wedstrijd in de vrouwencompetitie voor de Ajaxdames. Voor velen van hen een droom die uitkomt. Goed voor het voetbal, goed voor de sport en ook goed voor alle meisjes die nu op voetbal zitten of nadenken over een sport. Deze vrouwen kunnen hen inspireren om ook te gaan sporten, ze te laten zien dat de top haalbaar is, dat alles mogelijk is als ze er hard voor werken. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor al deze meiden. Voetbal is onze nationale sport. Maar de helft van onze bevolking kon deze sport niet actief beoefenen op professioneel niveau. Waar dat met tennis, hockey, schaatsen, volleybal en de paardensport de normaalste zaak van de wereld is, was er voor vrouwen die voetballen nog geen professionele competitie om aan mee te doen. Wat dat betreft blijft voetbal wel een ‘macho’ sport. Ik ben benieuwd wanneer de eerste nog actieve voetballer ervoor uit durft te komen dat hij homo is en wanneer we de eerste vrouwelijke bondscoach in het mannenvoetbal zien, dat is pas echt emancipatie.

Gelukkig zie ik in mijn omgeving de vrouwen ook emanciperen. Waar ze eerst nog voorzichtig in hun djellaba’s rondjes hardlopen in het park, zie je ze al snel met sportschoenen aankomen en weer later met een trainingspak. De professionalisering pakt ook uit om ons heen. Dat zijn vaak weer de moeders die hun kinderen stimuleren om te gaan sporten, want sporten krijg je vanuit huis mee. Ik hoop dan ook dat Studio Sport ruimte maakt voor de damescompetitie in het betaald voetbal. En dat het damesvoetbal een grote schare fans krijgt net als bij hun mannelijke collega’s. En ze daarmee meer vouwen en meisjes inspireren om te gaan sporten.

Vanavond speelt het vrouwenteam van Ajax nog op de Toekomst en is de toegang gratis, maar het zou mooi zijn als zij binnenkort in de Arena zelf mogen spelen en bezoekers met liefde een kaartje kopen om de wedstrijd te mogen zien. Ik wens ze heel veel succes vanavond en in de rest van de competitie.