AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Jeugdrechtbank: Jongeren straffen jongeren

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, GroenLinks en de VVD is voor de invoering van jeugdrechtbanken. Ik kwam de jeugdrechtbank tegen tijdens mijn studiereis naar Amerika in 2009 en het heeft mij niet meer losgelaten. Jongeren leggen als rechter een alternatieve straf op aan andere jongeren die al schuld bekend hebben, zoals een excuusbrief of een werkstraf. We trainen jongeren als rechter, advocaat, griffier of jurylid. Ze worden dan ook bekend met het rechtsysteem en het is heel indrukwekkend voor jonge daders om door leeftijdgenoten bestraft te worden.

Het voorstel is geïnspireerd op de Amerikaanse Youth Courts. Een Youth Court is een berechtingsprogramma waarin jongeren voor lichte vergrijpen worden veroordeeld. In Nederland kun je denken aan vergrijpen die momenteel in aanmerking komen voor bureau Halt-afdoening. Het verschil is echter dat in een Youth Court jonge daders van kleine criminaliteit berecht worden door andere jongeren. Bovendien hebben de daders al schuld bekend. De schuldvraag staat dus niet centraal, maar het vinden van een passende straf.

De belangrijkste winst zit in het recidivecijfer. Jongeren die in de VS voor de politierechter kwamen vielen in 20 procent van de gevallen in herhaling terwijl dat bij het Youth Court slechts acht procent was.

De VVD houdt, net als de staatssecretaris, om mogelijke juridische redenen problemen met HALT nog een slag om de arm, maar wil wel dat dergelijke jeugdrechtbanken er komen. „Het is heel sympathiek, voor jongeren is het ook leuk om zo kennis van het recht te krijgen”, zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Omdat de staatssecretaris niet alles kan bepalen wat HALT moet doen, wordt nog onderzocht hoe en of het initiatief uitgevoerd kan worden. Over drie maanden geeft de minister antwoord.