AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Hoezo samenscholingsverbod in wijk Rietkampen? Gewoon bekeuren

In Ede oogt de keurige middenklassewijk Rietkampen in Ede oogt zo mooi schoon en groen en toch heerst hier een samenscholingsverbod tegen een interetnische groep van dertig jongens, Marokkanen, Turken en Hollanders. Ik loop er op 25 augustus in de avond met de raadsleden Chariva El-Kadouri (PvdA) en Jaap Boot (CDA). Hoe anders is het hier dan in het armoedige Ede-Zuid, dat ik geadopteerd heb als kamerlid. De Rietkampen heeft nog mooiere woningen en ruimere straten dan Nieuw-Sloten in Amsterdam Slotervaart, dat ik goed ken. En het armoedige en problematische Ede-Zuid lijkt sprekend op Overtoomse Veld uit Slotervaart, compleet met de zwakke schooltjes. 

Het is stil, het samenscholingeverbod helpt, zegt Boot in de wijk De Rietkampen. Voorheen stonden de jongens overdag bij het winkelcentrum en 's avonds elders in de wijk, vooral om en rond een kilometers lang dubbel fietspad dat die wijk doorkruist en waar trouwens niet met scooters gereden mag worden. De jongens waren onbeschoft, intimideerden bewoners, scholden en beledigden mensen. Onlangs nog was bijvoorbeeld een zwangere vrouw voor kankerhoer uitgescholden, aldus Boot. Overlastgevers plegen meestal ook criminele feiten, deze jongens ook? Inderdaad. De ruiten waar wij voorstonden waren allemaal ingeslagen, meldden de raadsleden. Verder dealden ze, gebruikten drugs, pleegden winkeldiefstallen en inbraken en richtten vernielingen aan bij woningen in de wijk zelf. Dus hoezo samenscholingsverbod? Ze kunnen gewoon strafrechtelijk aangepakt worden. Je hoeft niet eens een Sherlock Holmes te zijn om ze op te sporen, de jongens zitten daar dus gewoon op dat bankje bij het winkelcentrum. Oppakken, verhoren, bewijs verzamelen, dossier bouwen, strafzaak en veroordelen. En wat het beledigen en schelden betreft, agent erbij en boete voor elke belediging, dan is het zo over. En dan meteen de jongens dubbel bekeuren die onbeschoft met hun scooters over het fietspad dwars door de woonwijk scheuren, voor misbruik van het fietspad én voor te hard rijden. 

Meteen de ouders erbij halen voor een sociaal verhoor, een dossier opbouwen van de asociale gezinnen en aankondigen dat op termijn gedwongen verhuizing aan de orde is. Hetzelfde geld voor de twee criminele Roma-families die nu al twee jaar welzijnsachtig benaderd worden. Het kan, juist in zo’n wijk die er zo goed onderhouden bij ligt, moet meteen de norm gesteld worden. Gewoon doen!