Thema's
Koester de vrijwilligers, vrijwaar hen van de bureaucratie!
Toen ik nog bij de politie werkte, heb ik als vrijwilliger een radioprogramma opgericht, vooral om moeders van probleemgezinnen te bereiken. Als agent zag ik namelijk dat de moeders niet naar ons toekwamen, ook niet bij buurtbijeenkomsten in mijn werkgebied van toen, de Indische buurt. Met radio kom ik bij hen de huiskamer in, dacht ik. Ik ging met dit idee naar Radio Fantasia en kreeg een paar uurtjes per week, van elf uur s avonds tot één uur 's nachts. Ik kon uitzenden in een studio op het Rembrandtplein, boven café De Kroon. Ik noemde mijn programma De Zetel van de Politieagent, naar analogie van 'De Zetel van de moefti', een radioprogramma dat ik nog kende uit mijn kindertijd, toen ik in Marokko opgroeide. Mensen konden live vragen stellen over de politie en zij kregen meteen antwoord van mij als agent. Daarnaast kwam ik met thema's in mijn radioprogramma. Eén ervan was verkrachting binnen het huwelijk. Voor vrouwen bleek het een openbaring dat dit bestond. Zij dachten dat onvrijwillige gemeenschap bij het huwelijkscontract hoorde. Dankzij deze radio-uitzendingen kwamen de vrouwen voor het eerst het politiebureau in met hun aanklacht, hoe beschroomd en verlegen ook - zij kwamen!
Vrijwilligers bereiken vaak veel meer dan professionals, heb ik toen gemerkt. Een hedendaags voorbeeld in Overtoomse Veld is Mohamed Mallaouch. Hij zet zeven computers in zijn huiskamerruimte en in no time trekt hij drie keer zoveel kinderen als het officiële Computerhuis. Onlangs stond hij bij de Auschwitz herdenking, met achttien Marokkaanse mannen uit zijn wijk. Zij waren met nog twaalf andere mannen twee jaar geleden als eerste moslimgroep naar Auschwitz geweest en hadden terug in de buurt heel wat verhalen te vertellen en nu waren zij hier bij de Auschwitz-herdenking. Of Renee de Zwart van Nisa for Nisa, ook uit Overtoomse Veld, self made woman die in één jaar meer vrouwen hun leven helpt te veranderen dan menige welzijnsmedewerker in haar hele leven voor elkaar krijgt.
De kracht van de vrijwilligers zit in hun passie. Het beste wat wij kunnen doen, is hen de ruimte geven. Als de politie mij de ruimte niet had gegeven, had ik dat radioprogramma nooit kunnen doen. Vrijwaar de vrijwilligers van formulierenlogica of prestatie-indicatoren. Zorg dat zij geen last hebben van aanbestedingen of functioneringsgesprekken. Wat hen drijft, is het geluk van de mensen voor wie zij zich zo inzetten.
Het ergste wat wij kunnen doen, is de vrijwilliger bureaucratiseren!
Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter Slotervaart
(Column verschijnt op 3 maart 2010 in Kerk in Mokum, het nieuwe blad van de Protestantse Kerk Amsterdam)
AhmedMarcouch-2012A.jpg