AhmedMarcouch-2012A.jpg

Nieuws


Seksuele voorlichting vaste les op school, ook over homoseksualiteit

Wij hebben het over minister Bijsterveldt, minister van onderwijs én van emancipatie.

Er is wel wat anders aan de hand dan het geweten van de minister en haar ambtenaren en docenten ten aanzien van de homoseksuele zonde. Zoveel fatale seksuele drama’s overspoelen ons nu in Nederland, dat het hier wel één grote plattegrond aan wrede egoïstische seksincidenten lijkt. Alsof we nu opeens door de deken aan taboes heen kunnen kijken en het valt niet mee wat wij te zien krijgen. De ene keer levenslang getraumatiseerde mannen die misbruikt zijn door pastoors en bisschoppen, dan weer gestoorde jongens die in alle anonimiteit erin slagen homoseksuelen gewelddadig te molesteren. De ene keer zien wij gekwelde meisjes die in huiskamers van welzijnsinstellingen door groepen jongens worden verkracht of op schoolpleinen in handen zijn gevallen van loverboys en groepsverkrachters. En dan weer zijn het jonge vrouwen met ongewenste zwangerschappen en in het ergste geval zelfs babymoorden. En dan de fatale fabels die wij te horen krijgen. Dat een Aidsbesmetting voorkomen kan worden door je goed te wassen, bijvoorbeeld.

In die situatie zegt de minister van Onderwijs en Emancipatie doodleuk: scholen, kijk maar wat je jouw leerlingen bijbrengt. Als je maar iets vertelt over hoe de lichaamsdelen werken en dat het iets van doen heeft met gezondheid, dan mag je verder zelf weten hoe en wat. Gereformeerde, Katholieke of Islamitische school die de vervormde vrouwbeelden of verwrongen opvattingen over homoseksuelen in stand willen houden? Ga je gang. Dat is haar boodschap. Want zij legt een heel belangrijk statement af. Zij weigert uit te voeren wat een meerderheid van de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer vragen aan haar: moderniseer de seksuele voorlichting. Daarmee geeft zij de scholen carte blanche om langs de hete aardappels heen te zwijnen. Levensgevaarlijk voor onze samenleving, nu er ook voor scholieren zoveel porno en seksueel geweld verkrijgbaar is via internet en tv.

Nu zijn er natuurlijk anderen die proberen deze ondermijnende omissie van de minister goed te maken. Maatschappelijk werkers, opbouwwerkers, pedagogen en docenten van het COC doen hun best om de gaten die de minister laat vallen te dichten. Althans, ik zie geen groei aan compassie voor andermans seksuele beleving en ik zie geen afname aan vrouwenhandel en homomishandeling. Niets werkt, zelfs de pakkans niet. Het werkt niet omdat er geen bodem onder ligt. Zolang de minister niet van de school vraagt om scholieren te vormen tot volwassen persoonlijkheden, worden de voorlichtingsavonden eenmalige vrijblijvende incidenten. Seksuele voorlichting die mensen in hun waarde laat en hun eigen vrijheid gunt, hoort in het vaste lesprogramma van de brugklas en in de schooljaren daarna.

Tweederde van de leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgt op school niet eens voorlichting over homoseksualiteit. Losse gastlessen hebben geen poot om op te staan, als ze geen plek hebben in een jaarprogramma met een didactische opbouw. Gastdocenten van het COC zijn wel bereid tot losse lessen, maar zijn vaak niet eens welkom bij zo’n school. Hoewel het voor docenten aantrekkelijk is dat een didactische geoefende ervaringsdeskundige hun les een uurtje uit handen neemt, krijgen zij last voor tien. Het maakt al dagen vooraf en nog weken achteraf agressie los bij leerlingen en hun ouders. Ook de ouders hebben vervormde seksuele angsten, zij denken vaak dat homoseksualiteit besmettelijk is. Dat hun kinderen het krijgen door in contact te komen met homoseksuelen. Ook dat is natuurlijk een verontrustend bewijs van gebrek aan kennis.

Het pleidooi van de volksvertegenwoordigers was serieus. Niet iets om terzijde te schuiven. Wij missen de seksuele vorming in het onderwijs echt enorm. Wij vinden het gewetenloos om de samenleving te onthouden van een vrijheidsbesef en zo weerloos over te laten aan de permanente exposure van gedwongen en dwangmatig seksueel geweld.