AhmedMarcouch-2012A.jpg

Speeches


Spoeddebat Eindhoven - 8 december 2010 - Tweede Kamer

- Burgemeester Fons Jacobs van Helmond en zijn echtgenote zijn ondergedoken na bedreigingen en intimidaties vanuit de onderwereld.
- Ondernemers worden geïntimideerd, met geweld afgeperst.
- In woonwijken wordt met handgranaten gegooid en machinepistolen geschoten, in straten waar hardwerkende Nederlanders wonen.
- Criminelen bepalen welke ondernemer mag ondernemen en welke niet.

De overheid zegt niet in te staan voor de veiligheid van ondernemers die worden aangevallen met handgranaten. De overheid is dus het gezag kwijt in de straat.
De situatie is onhoudbaar, zeggen de burgemeesters.
Goed dat de minister dit debat niet heeft afgewacht en meteen een brief heeft geschreven. Goed zo. Hij belooft in zijn brief ‘alles te doen wat nodig is’.
Goed, dan krijgen wij dus slogans als ‘Opstelten opent aanval op georganiseerde misdaad Brabant’. Een schreeuw, bijna. En dan erachteraan, fluisterend bijna: ‘Invoering pasjessysteem voor coffeeshops’

Tja, ‘wat nodig is’. Vaag. De PvdA gaat verder dan de minister, wij weten heel goed wat nodig is. Daar zit de clue.

1. De minister komt met een team uit drie al bestáánde politiekorpsen. Wij willen extra agenten zien voor Brabant.
2. Brabant leeft nu met 25 liquidaties in vijf jaar. En in al die tijd zijn slechts drie drugsbendes opgerold. De extra agenten en de nationale recherche moeten blijven tot alle twintig bendes zijn gearresteerd!
3. En er komt een al bestáánde nationale recherche. Die gaat onderzoek doen. Schrijft de minister. Wij willen dat u speciaal en expliciet de Brabantse notarissen, banken, vastgoedondernemers moet doorlichten. Dit gaat niet over hennep. Dit gaat over crimineel drugsgeld, waar lijken bij vallen. Dit gaat over 2 miljard euro zwart geld per jaar dat wit gewassen wordt. Dit is de onderwereld die het riool uit komt, de bovenwereld in. Met hulp van notarissen, makelaars en hypotheekverstrekkers. Die zijn medeplichtig aan moord, intimidatie en afpersing. U kunt hen beschuldigen van deelname aan een criminele organisatie en via de maffiawet helemaal kaal plukken. Uw helpers zijn de Belastingdienst en de FIOD.

Wij gaan de oorlog niet winnen met speekseltesten onder scholieren en wietpassen en niet met overheidsappèls ‘wiet roken is gevaarlijk, dus doe nou niet’.

Het gaat niét om hennep, het gaat om grote hoeveelheden drúgsgeld.

Zoals het bij de Wallen in Amsterdam niet om prostitutie ging, maar om mensenhandel en crimineel geld.

Sinds die tijd weten wij dat de overheid al in actie kan komen nog vóór een misdaad gepleegd is. De overheid kan vooraf, pro-actief een verdachte sector in zijn geheel dóórlichten en vergunningen intrekken.

Sinds de wallenaanpak in Amsterdam weten wij hoe het moet in Nederland. Sinds wij het wéten, hebben wij de morele plicht het ook te doén.

Daarom zeggen wij:
- extra agenten,
- - net zo lang tot alle 20 bendes zijn opgelost en
- de notarissen, bankiers en makelaars dóórlichten, alle criminele geld opeisen, terug naar de belastingbetaler.