AhmedMarcouch-2012A.jpg

In de media


Interview Metro 9 september

Ahmed Marcouch nam gisteren afscheid van de Amsterdamse gemeenteraad. De sheriff van Slotervaart noemt problemen graag bij de naam. 'Bijstandstrekker moet straat gaan vegen'. 

U neemt afscheid van Amsterdam. Hoe kijkt u terug?
De situatie in de wijk Overtoomse Veld was behoorlijk problematisch toen ik hier in 2006 begon als stadsdeelvoorzitter. De buurt stond op bijna 20 jaarachterstand met een overdaad aan criminelen. Het was vijf voor twaalf. Ik ben trots dat ik hier de veiligheid heb verbeterd en een mentaliteitsverandering teweeg heb kunnen brengen bij bewoners. Graag haal ik mensen uit hun slachtofferrol.

Wat beschouwt u als een dieptepunt?
Ik heb mijn belofte niet kunnen inlossen om nog eens vier jaar te besturen. Daar was ik heel erg teleurgesteld over. Uiteindelijk scheelde het maar een paar stemmen met mijn opponent Achmed Baâdoud.

Hoe kijkt u eigenlijk terug op die verkiezingen?
Het is slecht voor het imago van de politiek dat het beeld is ontstaan dat er gerommeld is met stemmen. Uit onderzoek (van oud-wethouder Walter Etty red.) blijkt niet dat er gefraudeerd is. Wel hoorde ik van mensen die op de verkiezingsavond waren, dat niet alles zuiver is verlopen. Maar ik ben er klaar mee.

U bestaat bekend om uw harde aanpak.
Ik heb problemen altijd heel scherp benoemd, bijvoorbeeld dat Marokkaanse jongens in Nieuw-West oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Ik wil ook duidelijk zijn over geïmporteerde ideeën over rechten voor homo¹s en vrouwen. Een deel van de bewoners van Nieuw-West leeft in armoede door ouderwetse ideeën over vrouwenemancipatie. Neem nu een vrouw die in een lange regenjas gaat solliciteren en die niet uittrekt tijdens het gesprek. Hierover moeten we eerlijk de confrontatie aangaan. Ze dragen die jas binnen vanwege een soort kuisheid, maar die werpt allemaal drempels op.

Hoe kan dat verbeteren?
Mensen zijn architect van hun eigen leven. Laatst was ik Madrid. Daar waren de straten brandschoon, doordat iedere buurt zijn eigen conciërge had. Ik zie dat als en mogelijkheid. Laat mensen niet bijstand trekken, maar bijstand verdienen door bijvoorbeeld de straat te vegen. Zo leveren ze ook een bijdrage aan de maatschappij

U bent in de gemeenteraad verkozen met 12.000 voorkeursstemmen. Nu vertrekt u naar Den Haag. Voelt u zich schuldig?
Ik kan wel begrijpen dat mensen denken: ik heb op hem gestemd om in de gemeenteraad te gaan. Maar ik wil mijn beleid nu voortzetten op nationaal niveau. Veel problemen in stadwijken zijn overal hetzelfde. Ik wil wel contact houden met mensen. Ik blijf hier wonen in hartje Overtoomse Veld.

Marlies Dinjens, Metro, 9 september 2010