AhmedMarcouch-2012A.jpg

In de mediaVolkskrant, 4 januari, opiniepagina. Ik was met Oud en Nieuw mee op patrouille met politie Haaglanden. Goed dat gewone Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders als rolmodellen de norm stellen op straat. Fijn dat de politie niet ban meer hoeft te zijn voor de zwijgende massa achter de straatetter. Welkwamen de gesubsidieerde welzijnswerkers als grote afwezigen er mee weg en is het superagent Hans die met twee collega's maandenlang bezig is geweest hen te mobiliseren, terwijl zij die tijd nodig hebben om de geweldplegers op te pakken. Sterker nog, ik zag op het politiebureau dat de receptionisten bij de balie de meldingen afpoeierd en dus weghoudt van de politie. De onbekendheid op het bureau laat zien hoe broodnodig allochtone agenten nodig zijn met speciale expertise over de inheemse wijken.

Opiniestuk van Ahmed Marcouch, Het Parool, Het laatste woord, 22 november 2011, p30

Al jaren wordt een islamitische homo geterroriseerd door Marokkaans tuig. De politie moet gespecialiseerde agenten inzetten om zulke misstanden op te lossen.
Stelselmatig rechercheren door de beste rechercheurs, zei ik over de bedreiging van de Islamitische homo die gegijzeld wordt door Marokkaans tuig. Ik kreeg glazige blikken. Want stelselmatig rechercheren, dat is toch wat de politie vóór alles doet? Ik merk dat ik nauwelijks kan uitleggen hoe het komt dat de politie de Marokkaanse criminelen niet oppakt die de homo in De Baarsjes bedreigen, terwijl zo veel buren de daders kennen. In Amsterdam wordt bij straatterreur slechts één procent opgehelderd en vrijwel uitsluitend door heterdaadjes, niet door opsporing.


Opiniestuk Ahmed Marcouch in NRC Handelsblad 29 december 2010
Politie, brandweer en ambulancepersoneel hebben het moeilijk met Oud en Nieuw. Pak raddraaiers dus preventief op. Zo niet, dan worden net als vorig jaar agenten mishandeld en zijn ernielingen en brandstichtingen niet van de lucht. Willen we dat?


Als het patroon steeds hetzelfde is, kan misdaadbestrijding heel eenvoudig zijn
Opiniestuk van Ahmed Marcouch, gepubliceerd in NRC Handelsblad en NRC Next, 26 november 2010


In de uitzending van Pauw en Witteman van 17 november beschuldigde arabist Hans Jansen PvdA kamerlid Ahmed Marcouch ervan dat hij in zijn tijd als voorzitter van het toenmalige Amsterdamse stadsdeel Slotervaart op kosten van de belastingbetaler islamitische predikanten zou hebben laten overkomen, onder wie de godsdienstgeleerde Yusuf Al-Qaradawi. Marcouch ontkende direct en dat werd aan het eind van de uitzending gemeld. NOS Net redacteur Bas de Vries ging het uitzoeken en kwam tot de conclusie dat de opmerking van Jansen over Marcouch niet klopt. 

Aankondiging De Volkskrant - 08-11-2010

Recensie boek Ahmed Marcouch Mijn Hollandse droom door Mina Etemand op www.cultuurbewust.nl

Interview met Ahmed Marcouch naar aanleiding van zijn boek 'Mijn Hollandse droom.
Spits - 3 november 2010 - Jona Dekker

Interview met Ahmed Marcouch n.a.v. zijn boek over zjn Hollandse droom.
Algemeen Dagblad, 1 november 2010, Arno Gelder

Mijn politiehart bloedt. In de Volkskrant lees ik over het wel en wee van een politiebureau in Utrecht (23 oktober). Ik wrijf mijn ogen nog eens goed uit. Het lijkt wel of ik lees over een welzijnsinstituut: jeugdigen aan de hand nemen, scholieren een diploma laten halen en de gezinsvoogd uitnodigen. Welkom op het politiebureau van Utrecht, de stad die er maar niet in slaagt daders op te sporen van homogeweld, dit jaar vier reeksen gewelddelicten tegen homo’s op een rij. De politie wekt de indruk vergeten te zijn waartoe zij op aarde is: daders opsporen, aanhouden en verhoren.

Naar aanleiding van het afscheid van de gemeenteraad stond er in de Metro van 9 september een interview met Ahmed Marcouch. Bijgaand de tekst.

Naar aanleiding van het afscheid van Ahmed Marcouch van de gemeenteraad interviewde RTV Nooord-Holland Ahmed Marcouch en blikte terug op zijn 4 jaar als Amsterdamse politicus.

Dinsdag 7 september verscheen er in Het Parool een intervieuw met Ahemd Marcouch over zijn vertrek uit de gemeenteraad. Hierbij de tekst van het interview.

Wet op de Lijkbezorging basis voor gemeentelijke islamitische aula
De gemeente Amsterdam legt op de gemeentelijk begraafplaats De Nieuwe Ooster een perceel aan waar 2200 moslimgraven komen, richting het Oosten. Er komt ook een Islamitische gebeds- en wasruimte. Nabestaanden kunnen dan hun islamitische geliefden begraven en bezoeken. De bouw start volgend jaar. Eindelijk! De VVD en CDA stelden in de raadscommissie vragen over Kerk en Staat, maar het is simpelweg de wet op de lijkbezorging die stelt dat de begraafplaats toegankelijk moet zijn voor alle overtuigingen. En het is geen gift, maar een investering in een eigen gemeentelijk bedrijf dat kostendekkende tarieven in rekening brengt voor ruimtehuur en grafrecht. De voorziening had er al lang moeten zijn, heb ik geschreven in mijn opiniestuk voor Het Parool.

 


'Blijf in beweging, want als je beweegt dan leef je.' Met deze worden startte Ahmed Marcouch de diploma-uitreiking bij M-Powerment. De vrouwen die succesvol de M-Powerment trajecten op het gebied van sociale en maatschappelijke activatie hebben afgerond, werden beloond met een certificaat.

Zo'n duizend mensen protesteerden vanmiddag in Amsterdam tegen geweld tegen homo's. Dat gebeurde bij het homomonument op de Westermarkt.PvdA gemeenteraadslid Ahmed Marcouch was een van hen en sprak de demonstranten toe.

Ahmed Marcouch maakte als voorzitter van stadsdeel Slotervaart naam met zijn aanpak van radicale jongeren. Zijn stijl: eropaf. Nu wil hij 
de Tweede Kamer in.  ‘Je moet risico’s nemen, wil je problemen oplossen.’
Een spraakmakend interview met Jaap Stam van de Volkskrant...


In de VARAgids van 17-23 april (nr 16) staat ter gelegenheid van de tv-uitzending van VPRO's Tegenlicht: Het Marcouch-effect (maandag 19 april om 20.55 uur Nederland 2) een uitgebreid interview met Ahmed Marcouch. Journalist: Paul Andersson Toussaint.
Het succes van onze favoriete politicus Ahmed Marcouch heeft hij, naar eigen zeggen, heel erg te danken aan de media.

Na vier jaar voorzitterschap van stadsdeel Slotervaart heeft Ahmed Marcouch afscheid genomen. AT5 blikt met hem terug op die vier jaar.

Verslaggever Barbara Mulder was op de afscheidsreceptie van Ahmed Marcouch en sprak met verschillende aanwezigen, met de zoon van Marcouch ("mijn vader kan misschien minister-president worden").

Op 3 februari publiceerde de Volkskrant een opinie artikel geschreven door Ahmed Marcouch. De lijst van zeer zwakke beroepsopleidingen (roc’s) laat niet meer dan het topje van de ijsberg zien. De werkelijkheid is veel erger...

Hij spreekt hierin zijn steun uit voor ouders, leerlingen en docenten die zich inzetten voor beter onderwijs. Ook roept hij leerlingen op om, als ze vinden dat hun school slecht presteert, dit te melden bij de onderwijs inspectie. Desnoods met hulp van Ahmed Marcouch zelf!


5 februari: Leerlingen van het ROC Slotervaart berichten over de organisatorische 'chaos' op hun school. Sommige jongeren hebben al maanden geen les Engels meer gekregen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW) reageert op de kritiek van Ahmed Marcouch en de leerlingen, in actualiteitenprogramma

Ahmed Marcouch was vrijdag 5 februari te gast in Pauw & Witteman om met de staatssecretaris te debatteren over de onderwijskwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs. Op veel MBO scholen bestaat erg veel lesuitval, zijn er te weinig vervangende docenten en is de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende. Hierdoor lopen studenten, buiten hun eigen schuld, studievertraging op. Volgens Ahmed Marcouch is de maat vol.


Voorzitter Jan van Zijl van de MBO-raad is bezorgd over het beeld dat van zijn schoolsector dreigt te ontstaan na de kritiek van de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Die stelde woensdag in de Volkskrant dat de grote mbo-scholen, de roc’s, veel te weinig doen tegen grootschalige lesuitval, en dat daardoor jongeren dreigen af te glijden.

Ruim zestig mbo-opleidingen presteren ondermaats. Als dat zo blijft, moeten ze dicht of mogen ze geen examens meer afnemen.

24 juni: Schooluitval komt door ongemotiveerde jongeren, zo luidt de klacht. Maar regionale opleidingencentra (ROC’s, de instellingen voor mbo) laten ook steken vallen. Een gebrekkige organisatie jaagt jongeren de straat op.

Kamerlid Staf Depla en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch waren onlangs op bezoek bij een ROC in Amsterdam-Slotervaart en schrokken van verhalen over spookklassen en spijbelende leraren. En van de slechte organisatie.


Op het August Allebéplein in Slotervaart hangen nu de modernste camera's die je kunt bedenken in de strijd tegen overvallen en wanorde. Een goede zaak, volgens Ahmed Marcouch. ‘We kunnen de pakkans vergroten om die gasten zo snel mogelijk binnen te halen, in de hoop dat justitie ze ook binnenhoudt.'

Maar, zo werd er bij gezegd, het is niet alleen maar boeven vangen. Ook fietsendieven en mensen die slordig omspringen met huisvuil. ‘Cameratoezicht is zeker geen tovermiddel’, zei Marcouch, ‘maar het is een belangrijke ondersteuning als iedereen z'n verantwoordelijkheid neemt’.


31 januari: Achttien Marokkaanse mannen uit Slotervaart hebben dit weekend met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch een krans gelegd bij het Nationaal Auschwitz Monument. Eenmaal daar bleken zij de eerste moslimgroep te zijn die ooit Auschwitz heeft bezocht. Ter plekke sloten zij vriendschap met een groep oudere joodse mannen uit Israël die zij daar toevallig ontmoetten. Wat de Marokkaanse mannen vooral raakte, is het besef dat joodse kampgevangenen gedwongen werden zelf de gaskamers schoon te maken en de dode lichamen te verwijderen, tot zij zelf vergast werden of anderszins de dood vonden. Marcouch gaat al jaren naar de Auschwitzherdenking en heeft die vroeger als politieagent begeleid.

Sinoloog en socioloog Ian Buruma liep weken rond in Amsterdam en interviewde burgemeester Job Cohen, wethouder Lodewijk Asscher en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. De schrijver ziet als gemeenschappelijk: de strijd tegen de verloedering - of het nu om criminaliteit, de Wallenaanpak, het terrassenbeleid of de strijd voor acceptatie van homo's gaat. Het artikel verscheen in het toonaangevende Amerikaanse weekblad the New Yorker.