AhmedMarcouch-2012A.jpg

Ahmed Marcouch


Ahmed Marcouch (1969)

Ahmed Marcouch is lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Als volksvertegenwoordiger zet hij zich in voor de probleemwijken. Vanaf 1 november 2006 woont Ahmed Marcouch in Slotervaart, waar hij stadsdeelvoorztter was tot maart 2010. Hij is gescheiden en heeft een dochter en twee zoons. Ahmed Marcouch werd geboren in Beni-Boughafer, een kustplaatsje in Noord-Marokko. De vader van Marcouch was begin jaren zeventig naar Europa vertrokken en werkte als gastarbeider in Amsterdam. Voor het jongetje Marcouch was Amsterdam dan ook een tijd de stad ‘die me mijn vader had ontnomen’. Er stond tegenover dat de familie door de vaste inkomsten die uit datzelfde Amsterdam naar Beni-Boughafer stroomden, status had in het eigen dorp. Vader Marcouch kwam elk jaar twee weken met vakantie naar het herkomstdorp, maar jarenlang werd het contact tussen vader en kinderen vooral onderhouden via ingesproken cassettebandjes die maandelijks per post werden verstuurd.

In twee jaar Nederlands geleerd

Zijn moeder overleed, toen hij pas drie jaar oud was en zij had toen negen kinderen ter wereld gebracht. De vader van Marcouch kreeg met zijn tweede vrouw nog eens vijf kinderen. Pas in 1979, toen Marcouch en de rest van het gezin met hun vader herenigd werden, zag Marcouch Amsterdam met eigen ogen. De familie woonde in de Oosterparkbuurt in Amsterdam-Oost. In zijn geboortedorp had Marcouch nooit een dag op school gezeten. In Amsterdam op de Vierde Montessorischool in Amsterdam-Oost leerde hij in twee jaar de Nederlandse taal en lezen en schrijven. ‘Ik heb twee jaar heel hard gewerkt, was enorm gemotiveerd. We werden heel goed door onze juf begeleid. Ik heb de taal geleerd door het hardop dreunen van teksten, zoals je de koranteksten in de moskee leert.’

Daarna volgde hij het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.

CV

Ahmed Marcouch, geboren in 1969 in Beni-Boughafer (Marokko)
1982-1987:lts bouwtechniek in Amsterdam
1987-1989: ziekenverzorger Leo Polakhuis
1989 – 1993: procesoperator bij papierfabriek Van Leer
1993 – 2003: agent, hoofdagent en brigadier politie Amsterdam-Amstelland
1995 - 2000: lerarenopleiding maatschappijleer
2003 – 2005: beleidscoördinator jeugd en veiligheid stadsdeel Zeeburg, Amsterdam
2006- 2010: stadsdeelvoorzitter Slotervaart
2008 : EreMaster of change management MCM
2010: Tweede Kamerlid voor de PvdA
Oktober 2010 publicatie autobiografie 'Mijn Hollandse Droom', uitgeverij Contact